Egenskaper att ta hänsyn till när du ska köpa en ny herrcykel

Egenskaper att ta hänsyn till när du ska köpa en ny herrcykel

Tittar du på herrcyklar? Det finns många egenskaper hos dem att ta hänsyn till. Bromsar, styre och antalet växlar är bara några exempel på dessa. Det går givetvis inte att välja det bästa av allt om man inte har en hög budget.

Ett tips är att inte välja de allra billigaste cyklarna. Eftersom dessa är massproducerade, är det i regel det svårt att hitta en storlek som verkligen passar dig och din kropp. Leta istället upp en bra cykelbutik och se vilket utbud som finns.

Styre

På herrcyklar vill man ofta sitta ganska högt. Det här till skillnad för racercyklar, där man nästa ligger ner (med överkroppen) på cykeln. Tittar därför på hur styret sitter, och hur väl det går att anpassa. En fördel är givetvis om du kan ställa in styret efter din storlek.

De flesta prioriterar att kunna sitta bekvämt på en herrcykel – inte att åka snabbt eller ta sig fram i tuff terräng. Fokus bör snarare vara ett kunna färdas bekvämt och säkert. Tänk även på själva greppet på styret. Vissa är lite tjockare och hårdare med ett ganska blankt grepp, medan andra är mjukare med räfflade handtag.

Sadel

På herrcyklar är sadlarna ofta ganska breda, mjuka och bekväma. Det här lämpar sig väl för den som vill pendla långa sträckor regelbundet, till exempelvis jobbet. En obekväm sadel känns kanske inte av på en gång, men efter ett tag kommer du ångra dig om du inte väljer en sadel som är bekväm. Det handlar dock inte bara om sadelns utformning, utan även om hur den är inställd. Se till att du inte vinklar den uppåt, och ställ in en bra höjd för din längd.

Tillbehör

Det viktigaste tillbehöret när du tittar på herrcyklar är hjälmen. Se till att köpa en bra hjälm som lever upp till de krav som finns idag. När du köper en racercykel och är intresserad av att cykla riktigt fort, kanske du också bör tänka på hjälmens utformning.

Det här är knappast lika viktigt att tänka på när man tittar på herrcyklar. Snarare är bekvämlighet och stil något att ta hänsyn till utöver säkerheten. Något annat som kan vara bra att titta på är cykelhandskar, om du planerar att cykla regelbundet. De dämpar vibrationerna från styret, vilket kan bespara dig en hel del besvär om du cyklar regelbundet.